Aşka intizar ne demek?
Çoğumuz “intizar” veya “lanet” kelimelerini düşündüğümüzde, aklımıza “iç çekme” ve “lanetleme” gelir. Bu, lanetli bir düşmana edilen bir lanetten daha fazlasıdır; karşılıksız aşkımızı bırakan bir sevgiliye, hayatımızı vereceğimiz “işe yaramaz” bir çocuğa lanet etmeyi hatırlatır.
Birine intizar etmek ne demek?
İntizar’ın sözlüğü Arapça kökenli olup lanet veya beddua anlamına gelse de, sıklıkla diğer anlamıyla kullanılır. Bu anlamda bir durumun meydana gelmesini beklemek veya bir kişiyi beklemek olarak anlaşılabilir.
İhtizar etmek ne demek?
(ﺍﺣﺘﻀﺎﺭ) i. (Ar. ḥużūr iḥtiżār “hazır olun, vakit geldi”den) Azap: Firâş-ı ihtizarına gidip gözyaşlarıyla son saatlerini yas tutacaksın (Hâlit Z. Uşaklıgil).
İntizar ne demek Arapça?
intizar – Nişanyan Sözlüğü. Arapça nẓr kökünden gelen ve “beklemek, kendi yolunu beklemek” anlamına gelen intiẓār اِنتظار kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, VIII. Arapça naẓara نظر “baktı” fiilinin iftiˁāl ölçüsündedir. infinitive’dir.
Sevdiğimden İntizâr var ne demek?
TDK, “intizar” kelimesini “birinin gelip bir şeyin olmasını beklemek, gözlemek” şeklinde tanımlıyor. Herhangi bir durumda, o durumun olmasını beklemek olarak da ifade edilebilir.
Sevda yapmak ne demek?
[1] Aşık olmak.
Beddua etmek suç mu?
Bu bağlamda, sadece “Allah belanı versin” ifadesiyle ifade edilen küfür, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi anlamında suç teşkil edemez. Zira, somut bir fiili, bir suçlamayı veya rahatsız edici olmakla birlikte şeref, haysiyet ve itibarı zedeleyebilecek bir küfürü içermemektedir.
İlenme nedir kısaca?
geçişsiz f. (Eski Türkçe ilen-mek) E. T. Türk. ve topluluk önünde konuşma. Tanrı’nın gazabını dilemek, lanet okumak, inkar etmek, kınamak: Şimdi düşmanıma lanet okuduğum bir durumdayım / Diyor ki sen bile Mihri gibi kara olabilirsin (Mihrî – T. S.).
Kişiyi ihtiram etmek ne demek?
Saygı, bir kişiye, genellikle büyüklere, kıdemlilere ve yüksek rütbeli kişilere saygı göstermek anlamına gelir. Başka bir anlamı da yasağın gözetilmesidir. Saygı hissetmek de saygı göstermekle aynıdır.
İntisar ne demek Arapça?
Arapça nşr kökünden gelen ve “yaymak, dağıtmak” anlamına gelen intişār اِنتشار kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Arapça nashara نشر “yaymak, dağıtmak” fiilinin iftiˁāl ölçüsündedir. VIII. infinitive’dir. Daha fazla bilgi için yayın makalesine bakın. intişār: yaymak, dağıtmak ve yaymak.
El intizar ne demek?
Araplar: “El intizar, Eşeddü minen-nâr.” “Beklemek ateşten daha kötüdür.” Eski bir atasözleri vardır: Shakespeare bu kelimeyi 58. sonesinde muhteşem bir şekilde kullanmıştır.
Etmek eylemek ne demek?
“Eylem” kelimesi gönül yaratmak, yani saygı kazanmak anlamına gelir. Gönül ve utangaçlığı ifade etmek için kullanılır. “Eğlenmek” TDK sözlüğünde ne anlama gelir? “Eğlendirmek” kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğünde tanımı eğlendirmek, oyalamak, durdurmak ve rahatlatmak anlamına gelir.
İntizar Türkçe mi?
Arapça n-z-r kökünden gelir – nazar (görmek).
Uftade ne demek?
“Üftade” kelimesi Farsça kökenli bir kelime olup Türkçede de “fakir, muhtaç ve yoksul” anlamında kullanılmaktadır. Bu anlamda bir kişiyi veya durumu ifade etmek ve zor veya sefil bir durumda kişinin mağdur olduğunu vurgulamak için kullanılır.
Ahu zar ne demek?
Ahuzar kelimesinin anlamı; inleme, iç çekme, sızlanma, sızlanma veya şikâyet etme olarak tanımlanmaktadır. Zayıf veya rahatsız edici bir ses çıkararak bu şekilde şikâyet veya sızlanmaya “Ugh” denir.
İlenme nedir kısaca?
geçişsiz f. (Eski Türkçe ilen-mek) E. T. Türk. ve topluluk önünde konuşma. Tanrı’nın gazabını dilemek, lanet okumak, inkar etmek, kınamak: Şimdi düşmanıma lanet okuduğum bir durumdayım / Diyor ki sen bile Mihri gibi kara olabilirsin (Mihrî – T. S.).
İntizâr şiiri kime ait?
Nilüfer – INTİZAR | Nilüfer – INTİZAR Faruk Nafiz Çamlıbel’in bir şiiri ve çok güzel bir şarkıya dönüşebilir ♫♫♫♫ | By OLD 45 TURKISHFacebook.
İntizâr çekmek ne demek?
intizar: Arapça intizar kelimesinin gerçek anlamı “beklemek, beklemek”tir (MBTS, II, s. 1443).
İntizâr şarkısını kim yazdı?
Birincisi beklemek; ikincisi ise halk dilinde bir lanet. Zeki Müre’den Faruk Nafiz Çamlıbel’in ünlü şiirindeki şarkıyı söylemeyen Nilüfer’e… Lanet ve kıskançlık farklı durumlarda aynı kategoriye giriyor gibi görünüyor.