Delil tespiti dosyasında tanık dinlenir mi?
Bu niteliği nedeniyle delil toplama, ilgili olduğu davaya bağlı olarak bir dava değil, bir usul sürecidir. Delil toplama durumunda: Taraflar dinlenebilir. Tanıklar sorgulanabilir.
Kira tespit davasında tanık dinletilir mi?
Özetle, kira tespit davalarında tanık dinlenip dinlenemeyeceği sorusunun cevabı evettir.
Hangi davalarda tanık dinlenmez?
Yukarıda açıklandığı gibi, idari davalarda, ceza ve hukuk davalarında olduğu gibi, tanık dinlemek mümkün değildir. İdari davalarda tanık dinlenmez. Mahkemede tanık dinlenmese de, tanığın notere verdiği ifadelerin karara dayanak olarak kullanıldığı idari davalar vardır.
Hizmet tespit davasinda sahit yeterli mi?
Hizmet soruşturması prosedüründe, davacı çalışanın son yıllarda söz konusu işte çalıştığını kanıtlaması gerekir. Davacı bu durumu her türlü delille kanıtlayabilir. Hizmet soruşturması davalarındaki en önemli delil tanık ifadeleridir.
Delil tespitinde karşı taraf zorunlu mu?
Delil alma işlemi kural olarak karşı tarafın huzurunda (her iki tarafın huzurunda) yapılır. Ancak karşı taraf usulüne uygun olarak davet edilmesine rağmen gelmezse, delil alma işlemi onun gıyabında yapılır. Mahkeme diğer tarafın gıyabında da delil alınmasına karar verebilir.
Tespit davası hasımsız açılır mı?
Ancak, tespit talebinde bulunan kişi, içinde bulunduğu durum ve koşullar nedeniyle, hakkında tespit yapılacak kişiyi belirleyemezse, talebi geçerli sayılır ve karşı tarafı göstermeden davayı açabilir.
Kiracı tahliye davasında tanık dinlenir mi?
Sözleşmenin noter huzurunda yapılmış olması, tarafların imzalamaktan kaçınamayacakları anlamına gelir. Sözleşme yazılı olarak yapılmamışsa ve toplam yıllık kira geliri Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 288. maddesinde belirtilen miktarı aşmışsa, bunu yazılı belgeyle ispat etme zorunluluğu vardır. Bu durumda tanık dinlemek mümkün değildir.
Kira tespit davasında hakim neye bakar?
Hakim, kira bedelini belirlerken, kira bedelinin belirlenmesinde, kira bedelinin belirlenmesi istenen tarihte kiraya verilen taşınmazın, tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını, kiraya verilen taşınmazın durumunu ve emsal kira bedellerini dikkate alarak, kira bedelinin yeniden kiraya verilmesi halinde ne kadara kiralanabileceğini inceler.
Kira tespit davasını kaybeden kiracı ne öder?
Davayı kazanmak veya kaybetmek: Davayı kazanırsanız, dava masrafları ve avukatlık ücretleri genellikle diğer tarafça ödenir.
Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?
(1) Aşağıdaki kişiler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar; b) Yeminin mahiyetini ve anlamını kavrayacak yeterli akıl ve muhakeme yeteneğine sahip olmayanlar.
Tanıkla ispat sınırı kaç TL?
2023 yılı için senetle ispat yüküne ilişkin parasal sınır ve senet aleyhine tanıkla ispat yasağı 14’tür.
Hakim tanıklara ne sorar?
(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.
Kira tespit davasında tanık dinlenir mi?
Kira değerlendirmesi davasında tanıklar dinlenebilir mi? Kira değerlendirmesi davası açan taraf, kira değerlendirmesi için mahkemede bunu kanıtlamak üzere her türlü belgeyi sağlamalıdır. Yüksek Mahkeme’nin kira değerlendirmesi duruşmalarındaki kararlarına göre, tanıklar bu kanıt türlerinden biridir.
Hizmet tespit davası kazanılırsa ne olur?
Hizmet tespiti davası kazanılırsa ne olur? Dava çalışanın lehine sonuçlanırsa, başvurulan yıllar için sigorta primleri ödenir. Ödeme, tahakkuk eden faizi de hesaba katar. Son tarihler ayrıca kıdem tazminatı gibi çalışan taleplerini de etkiler.
Hizmet tespit davası kaç celsede biter?
Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir, çünkü tebligatın kurulmasının ne kadar süreceği mahkemelerin iş yüküne bağlıdır. Ancak, tebligat kararı prosedürlerinin yaklaşık 1-2 yıl sürdüğü varsayılabilir, ancak bu, özel davaya ve mahkemelerin iş yüküne bağlı olarak değişebilir.
Delil başlangıcı varsa tanık dinlenir mi?
(HUMK 292)’ye göre, bir hususta belgeyle ispat edilmesi gereken önceden yazılı delil varsa tanık dinlenebilir. Davacı, bir ilişkiye dayanarak başvuruda bulunduğundan; bu durumda, altta yatan hukuki ilişkinin zamanaşımı süreleri uygulanır.
Delil tespiti kesin yetki mi?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 401/son maddesine göre, “Dava açıldıktan sonra delillerin toplanmasına ilişkin talepler hakkında, ancak davanın görüldüğü mahkeme yetkilidir.” Hüküm gereği, başka bir mahkeme, işbu davaya ilişkin delilleri toplayamaz.
Delil tespiti şartları nelerdir?
Tarafların delil talep edebilmeleri için; Taraflar arasında hukuki bir menfaat ve uyuşmazlık bulunması gerekir. Yani, asıl davada taraf olmaları veya ileride açılacak davada taraf olmaları ve bulunması istenen delilin henüz incelenmemiş olması gerekir.
Menfi tespit davasında tanık dinlenir mi?
3. Olumsuz karar halinde yargılama usulü ve deliller Dava genel hükümlere göre görüldüğünden, tanık, bilirkişi, ifşa ve yemin gibi deliller kullanılabilir. Ancak iddia bir senet üzerine kuruluysa, bazı istisnalar dışında senet aleyhine delil kuralı uygulanır ve bu gibi durumlarda tanık dinletilmesi mümkün değildir.